Tervezzünk

Először is gondoljuk át a sarokpontokat, ettől függ a projekt sikere!

 • Éves darabszám:
  Az első és legfontosabb dolog, amit meg kell vizsgálnunk egy termék megvalósításakor, hogy egyedi gyártásra vagy sorozatgyártásra lesz szükség a várható volumentől függően. Ha a darabszám alacsony, de technológiában mégis a fröccsöntés tűnik ideálisnak, van néhány lehetőség, amellyel mégis meg tudjuk valósítani a projektet. A legfontosabb ezek közül, hogy speciális szerszámot kell készíteni. Ha a gyártás éves szinten tervezhető, kis darabszám esetén a rendelések összevonhatók, az tovább csökkentheti a gyártás költségeit.
 • Szerszám:
  A szerszám fészekszámát és működési szisztémáját mindig a termék tulajdonságaitól és a tervezett darabszámtól függően kell megválasztani. Több hasonló darab esetén költségcsökkentő tényező lehet a közös szerszám kialakítása. A szerszám alapanyagának, szerkezetének jó megválasztása, illetve egyéb speciális konstrukciók szintén csökkenthetik a gyártási projekt jelentős költséghányadát adó szerszámköltséget.
 • Forma:
  A termék formájának meg kell felelnie néhány tényezőnek ahhoz, hogy fröccsönthető legyen. Ha viszont igazán gazdaságosan akarjuk gyártani, ami gyors, ugyanakkor minőségstabil, így olcsó gyártást jelent, akkor a formát ezeknek az elvárásoknak megfelelően, speciálisan kell megtervezni.
 • Funkció:
  Nagyon fontos, hogy a tervezés előtt átgondoljuk, milyen követelményeknek kell megfeleljen a darab. Milyen hő és mechanikai hatások fogják érni? Pontosan melyik részén? Éri-e napsugárzás? Érintkezik-e élelmiszerrel? stb. Úgy kell majd megválasztani az anyagot és kialakítani a formát, hogy mindezeknek megfeleljen, de ne legyen túlbiztosított vagy túl egyedi, hiszen ezek fölösleges költségnövelő tényezők.